560 кілометрів за 15 днів по Карпатам . Частина 1

  Ідея вирушити в тривалий похід Карпатами виникла більше року тому... Хотілось обійти одним махом всі ті місця по яким вже неодноразово проходили, та охопити досі невідомі частини "наших" Карпат. За 15 днів захоплюючої подорожі ми подолали більше 560 км, проходячи  в середньому 37 км на день. Ми починали свій похідний день зі сходом сонця, а закінчували під супровід заходу... Набір висот за весь похід склав 27,3 км, більше ніж висота трьох Еверестів... Погода була просто фантастичною, за 15 осінніх днів лише одного разу випав дощ...
   Розроблений маршрут розпочинався від станції смт.Воловець, проходив основними хребтами до с.Ділове, а  потім йшов вздовж кордону з Румунією. Пройшовши гору Стіг ми опинилися на території Івано-Франківської області... По прикордонній смузі ми пройшли більше 90 км, після чого, майже на кордоні Івано-Франківської області з Чернівецькою, звернули на хребет який тягнеться вздовж річки Чорний Черемош. Далі ми йшли Верховинськими хребтами, долаючи одну гору за іншою, наближаючись до Горган, та закінчили свій шлях на Торунському перевалі.          
Інтерактивна мапа пройденого маршруту :
 Завантажити та більш детально передивитись трек можна на ресурсі Gpsies, перейшовши за посиланням http://www.gpsies.com/map.do?fileId=jilccuofusscbmuw...    
 Приготування :
  Важливу роль відігравала підготовка до походу, так як треба було запастись їжею на 15 днів і щоб наплічники дозволяли нам проходити щоденні великі відстані, тобто не були над-то важкі... На відео показано кількість речей яку ми брали з собою :

   Харчуватися в поході ми планували максимально природними продуктами, щоб не травитись аж 15 днів субліматами та іншою швидко-хімією.  Навіть вибрані брикети з горохом були без добавок і Є-шок. Діма засушив овочі (селеру,моркву,цибулю,буряк,петрушку), фрукти (яблука,груші), та приготував з трьох буханок житнього хліба свої фірмові сухарі (порізаний кубиками хліб трохи обсмажується на пательні з додаванням спецій, а потім висушується в сушці ).
Отже, розподіл їжі на 15 днів був наступним (розрахунок на двох) :
1) 14 пакунків каш (вівсянка,пшениця,гречка,кукурудза, ячна крупа) по 330 гр. кожен (4620 гр)  - це готових 4 порції на сніданок та на обід  для двох
2) Бринза (1050 гр)  - додавали до каш 150 гр порція на двох
3) Згущене молоко (580 гр) - додавали до каш
4) 14 пакунків сухо овочів по 40 гр. (560 гр)  - основа вечірнього супу
5) Пакунок з мілко нарізаним засушеним буряком (260 гр) - основа вечірнього супу (додавали по 20 гр. з самого початку варіння )
6) 8 пакунків макаронів по 40 гр. (320 гр) - на 8 разів приготування вечірнього супу
7) 3 брикета горохового супу по 160 гр (540 гр) - на 6 разів приготування вечірнього супу
8) Сухарі (1290 г) - близько  85 гр. на двох до вечірнього супу
9) Сушені яблука,груші (480 гр)
10) Масло Гі  (450 гр)
11) Спеції,олійка,куркума  (150 гр)
12) Трав'яний чай  (30 гр) - більшість разів робили чаї зі свіжих трав
    Солодощі ми взяли з розрахунку на 10 днів, та планували поповнювати запаси в селах :
13) Шоколад - 4 плитки (360 гр)
14) Казінакі - 10 шт (1000 гр)
15) Печиво - 10 пакунків (1500 гр)
16) Цукерки - 570 гр
  Всього : 13 200 гр
  За час походу ми докуповували - 1 кг гірської бринзи (на полонині де її виготовляють, неподалік села Красник), та солодощі (печива,пряників,халви) загалом на 3 кг.
   Щоб каші краще засвоювались, необхідно в них додавати трохи жирів... Для цього я приготував 450 гр. топленого масла, або як його ще називають - "масло Гі". Воно не псується в спеку та має дуже гарний смак :  
   Список основних речей  :
1) Мій наплічник - Travel Extreme Spur 42 (1160 гр )
2) Наплічник Діми - Osprey Exos 48 (1130 гр)
3) Спальник Діми - Pomoca (650 гр)
4) Мій спальник - Red Point Corbett S (850 гр)
5) Намет - Trimm Himlite DSL (1650 гр)
6) Килимок - будівельний утеплювач 2х1,2 метри (200 гр)
7) Система приготування їжі Fire-Maple та  2 газові балони  2х230 г. (511 г. + 460 г. = 971 г.)
8) Казанок 1,8 л. (500 гр)
9) Аптечка (300 гр) - активно використовували туалетний папір,зубну пасту,мазь Вишневського та вазелін від мозолів, Sorbex від діареї...
10) Чашки та ложки для харчування (270 гр)
11) Корисні дрібниці - скотч,нитка з голкою (активно шили кросівки після проходу буреломів), маленькі ножиці, запальничка (100 гр)
12) Поясні сумки (300 гр) - невід'ємна  частина для швидкого доступу до фотоапарату, смартфону, документів, грошей...
 З техніки :
13) Power Bank Xiaomi 16000 mAh та 5000 mAh (500 гр) - вистачило б і одного на 16000
14) Фотоапарати - 2 шт  (250 гр)
15) Смартфон для запису треку та дзвінків (132 гр)
  З одягу я мав,включно з тим в якому йшов, - комплект термобілизни, бігові штани, легку фліску, вітровку, 2 майки,2 трусів, 3 носків, теплі носки для ночівель, шорти, шапку,рукавички, 2 баффа, кросівки ASICS, гамаші на кросівки, козирок від сонця. Більшість часу на мені були вдягнені - шорти, майка кросівки, гамаші,бафф та козирок від сонця... В Діми розклад по речам був навіть трохи меншим...  
  Отже, на старті подорожі наші наплічники важили по 14 кг. Ось як виглядали всі наші речі... :
 День 1. Початок треку. 
  Вранці сідаємо на електричку яка прямує до Воловця :
     Перша вершина на шляху названа в народі "Цицькою", або як виправив один з читачів блогу  - Воскрещатий Верх. З підкорення масивного хреста розташованого на вершині, почались наші карпатські сходження... :
   Гора Великий Верх :
  Парапланеристи біля г.Гимба :
  Ночівля на полонині Кук. За день пройшли 37 км. 
День 2. Пройдено 37 км (відстань на початок дня).
 Сьогодні ми покидали Боржаву та направлялись на наступний хребет -  Пішконю.
  Світанок на Боржаві :
  Спуск в Колочаву... На фото зліва на право - г.Стримба (кам'яниста вершина), село в ущелині, хребет Красна праворуч :  
   Діставшись Колочави, у людей ми попросили трохи солі, яку ми не взяли з собою думаючи що сильно підсолені сухарі замінять нам сіль... Але нашому першому вечірньому супу явно не вистачало солі, і сухарі нічим не могли допомогти....  
  Підйом на хребет Пішконя. З хребта спускались мотоциклісти з Чехії :
   За день ми подолали 43 км та на ночівлю встали фактично на траверсі гори Дарвайка, біля води...  Ми знайшли відносно рівне місце на схилі, трохи нижче основної стежки, на якому майже в притик розмістили намет...  
День 3. Пройдено 80 км.
 Цей день був самим не продуктивним... Майже за 12 годин в дорозі ми подолали всього 28 км. В першу чергу це було зумовлено прорахунком в плануванні маршруту... Жахливий стан стежок, тривала їхня відсутність та щільні завали та зарослі, нам не тільки збили темп, та ще й дуже сильно понівечили кросівки, які ми потім  активно зашивали... Також, на цьому переході Діма втратив ніж... Виявилось, що ніж нам і не був потрібний, в якості ножа решту походу ми використовували руків'я ложки. До того ж, третій день був єдиним дощовим днем в поході...  Наша неіснуюча стежка  виглядала приблизно так :
  Збір чорниць на схилах хребта при підході до г. Стримби :
   Хребет був затягнутий хмарами :
   З вершини Стримби нічого не було видно, тільки саму вершину...
  Спускаючись на перевал Прислоп ми познаходили багато білих грибів, які стали в подальшому майже постійним додатковим інгредієнтом до вечірнього супу та каш :
   Надзвичайно смачний, 100 відсотково натуральний вечірній суп, який Діма чомусь постійно називав Зупою :) :
   Ночівля на перевалі Прислоп. За день подолали 28 км.
День 4. Пройдено 108 км.
   Підйом на хребет Красна, перехід до села Усть-Чорна : 
   Від села Усть Чорна  в нас почався підйом на Свидовецький хребет... Хлопці з Чехії на мотоциклах також хотіли піднятись нашою стежкою на хребет, але стежка була настільки крута, що їм прийшлось повертати та шукати інший шлях, а ми, не прив'язані до техніки та вільні від транспортного засобу, розраховуючи тільки на власний опорно-руховий апарат попрямували далі...  
  Піднявшись на хребет нам відкрились панорамні види гірських просторів:
На ночівлю ми встали неподалік вершини гори Темпа, трохи зійшовши з хребта до  межі лісу : 
 Тут знаходилась будівля вівчарів. Будівля не закривалась, та з однієї  сторони трохи продувалась вітром, але все ж таки всередині було тепліше ніж зовні...  
   На настилі для спання ми вирішили розмістити внутрішню частину намету, щоб вночі нас не турбували мошки і т.д... 
   Ночівля під горою Темпа. За день пройшли 35 км.
День 5. Пройдено 143 км. 
   Піднявшись на хребет зі сходом сонця ми почали перехід Свидовецьким масивом :
   Помітили, що на гірськолижного курорті Драгобрат добудовують бугель...  
   На вершині гори Жандарм :
   Кам'янисті відроги хребта :
   Підкоривши Близниці, ми попрямували в бік гори Терентин, на якій розташована телевежа.
   Вид на Свидовецький хребет. Найвищі дві вершини на передньому плані - велика та мала Близниці :
    Пройшовши  від Терентина ще близько 7 км ми стали на ночівлю, розклавши намет у дворі однієї пустуючої садиби. Тут була вода, та й з дровами не було проблем...       
  Ми пройшли 45 км, що стало, як виявилось, найбільшою відстанню пройденою за день  в усьому поході.


Коментарі

  1. «Сьогодні ми покидали Боржаву та прямували на Наступний хребет - Пішконю.
    Світанок на Боржаві:»
    {мозна детальніше про цей перехід …нитку…? }
    «Спуск в Колочаву ... На фото зліва на право - г.Стрімба (кам'яніста вершина), село в ущеліні, хребет Красна праворуч:»

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дивіться уважно інтерактивну карту (на початку кожного посту). Ми весь наш маршрут записували по GPS...

      Видалити
    2. Сам погано сприймаю малюночки з якимись рисочками/позначками. От букви які перетворюються в слова, а слова в речення, це друга справа. Короче, на тій інтерактивній мапі показано, що ті два хлопака "звалили" з полонини Боржава за горою Кук в село Вучкове. Потім по маркованому маршруту на гору Тяпеш. А там вже спускаючись однозначним хребтом "випали" в Колочаву.

      Видалити
    3. Ви поганої про себе думки, дуже добре розібрались по мапі...

      Видалити
  2. Можна рецепт приготування "масла Гі"? :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рецепт простий, в інтернеті можна передивитись детальну інструкцію приготування з фото кожного етапу. Суть полягає в тому, що просто топиться якісне вершкове масло (бажано 82% жирності) до золотисто-прозорого кольору(1-1,5 години).В процесі топки, необхідно періодично знімати піну та один раз процідити, щоб осад не підгорів та все не зіпсував. З піною та осадом ми позбуваємось поганих домішок, та отримане в результаті масло Гі може довго зберігатись і не псуватись навіть в спекотних умовах.

      Видалити
  3. гхі - це дуже просто https://www.youtube.com/watch?v=PJbkxrM2SWw
    головне каструля з товстим дном, та малий вогонь, а, ще й терпіння :)

    ВідповістиВидалити
  4. Фото чудові!Ваша витривалість просто вражає!

    ВідповістиВидалити
  5. Молодці! Заздрю і мрію!

    ВідповістиВидалити
  6. Класно. Мені сподобалось. Добре, що є люди, які вміють, знають та можуть відпочивати так, як потрібно. Респект.

    ВідповістиВидалити
  7. КРутяк!!! Це моя мрія пройти такий лонг дістенс в Карпатах.

    ВідповістиВидалити
  8. Хлопці, а яким ви взуттям користувались в поході? і як у ньому було в дощ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми весь час йшли в звичайних Асіксах. Запасного взуття не брали, коли починали десь рватися - підшивали. В дощ швидко промокають, зате швидко й сохнуть. Йти в мокрому взутті не проблема... Проблема не рухатись... Переконані, що найкраще взуття у весняно-осінніх походах - кросівки без гортекса... Гортекс промокає трошки повільніше, зате значно довше сохне...

      Видалити
    2. Дякую за відповідь. Я цього року спонтанно з дочкою провів міні-похід на Вухатий камінь (серпень). Були в бігових кросівках Адіки. Супер зручно, але ноги бруднющі. От на наступний рік не можу визначитись з взуттям на літній період в багатоденні походи. Дуже полярні думки в туристів. Від бєрців до гортексу за величезні гроші.) Схиляюсь також до крісовок. З мембраною ніколи не мав взуття. Напевно так і куплю якісь кроси міцні, а бігові візьму на заміну

      Видалити
  9. Скажіть, будь ласка, як показав себе наплічник Osprey Exos 48?

    ВідповістиВидалити
  10. Круто! Я смотрю, очень подробные данные по набору высот, времени и километражу на gpesies (уже alltrails), какие часы так умеют записывать? Я хочу в долгий поход по Карпатам, правильно ли я понимаю что каждый раз за водой нужо сильно спускаться с хребта? Как вы решали этот вопрос? Много ли несли с собой, ведь по идее неизвестно когда следующий источник?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми писали трек на смартфон, та як на мене нема в цьому змісту. До походу зараз все промальовуємо, і по ньому йдемо. Після походу весь трек можна скорегувати відповідно до реального проходження. Для навігації рекомендую використовувати додаток Mapy.cz .Ми з собою мали не більше ніж по 1,5 літри води, але це дуже індивідуально, та залежно від маршруту дня та темпу проходження. Де є вода можна спрогнозувати по карті завантаженій в Mapy.cz або Maps.me там вказані джерела,або початки струмків в ущелинах. Так, за водою треба трохи походити, та якоїсь магічної відповіді нема, намагались спрогнозувати по картам та обставинам...

      Видалити
    2. Спасибо за подробности про воду. Месяц жил в Пилипце и ходил налегке в течение дня, но вот с палаткой не хотелось - тяжело, за водой далеко вниз, думал может какой-то трюк есть. Я выгружал свои треки из хронологии google, там можно экспортировать klm файл, и его уже в alltrails заливать, то есть это работает в фоне. А вы кода записывали трек, делали это через mapy.cz? Это тоже в фоне было, или нужно специально начинать/останавливать запись? Ищу для себя лучший вариант для сохранения треков. Впечатлён вашим Непалом да и остальными большими вылазками.

      Мои прогулки:
      https://www.alltrails.com/members/yu-be/maps

      Видалити
    3. Тоді ми використовували додаток OruxMap, який в фоні пише трек. Та в подальшому ми перестали писати треки, щоб економити заряд смартфону. Останнього часу для навігації використовую Mapy.cz, бо він більш енерго зберігаючий... Завантажую карту потрібного району і промальовую-прораховую маршрут перед подорожжю, розбивши відрізки по дням та зберігши у папці. Якщо в процесі походу йду швидше плану, тоді вже в поході можу спрогнозувати-промалювати треки на наступні дні. По факту різне трапляється, погода змінюється,завали... тому початковий план може змінюватись... Оскільки всі маршрути йдуть по тропам, які видно на карті, не бачу змісту в тому щоб писати маршрут...

      Видалити
    4. Понял, спасибо за подробности. Я ради экономии в режиме полёта держу телефон обычно, и даже в этом случае история местоположений в гугл хронологии сохраняется, может пригодится.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи...